Argentna

Dl-Amerika hatalmas terletn klnbzõ npek lnek. Indinok s spanyolok, nmet s olasz bevndorlk, portuglok, afrikaiak formltk s alaktottk Latin-Amerikaikultrjt - s konyhjt is. A hatsok klnbzõek, s gy lettek teleik is msok-msok. Elsõknt argentn receptekkel ismertkedhetnek meg rovatunkban.
Almaleves Hozzvalk: fl kil hmozott, gerezdekre vgott alma, egy citrom hja, 10 dkg culor, egy maroknyi mazsola, 1 tojs srgja Az almra ntsnk annyi vizet, hogy ellepje, s a citromhjjal egytt fõzzk addig, amg az alma megpuhul. Turmixoljuk ssze, adjuk hozz a cukrot, a mazsolt s a tojssrgt. Habverõvel keverjk habosra, hûtsk le, s hidegen tlaljuk.
Marhanyelv mandulamrtsban Hozzvalk: 1 darab fõtt marhanyelv vkonyan szeletelve, 3 gerezd fokhagyma, 1 evõkanl olaj, 1 aprra vgott paradicsom, 10 dkg darlt mandula, 1 babrlevl, 1 csokor petrezselyem, 2,5 dl vz, amelyben a nyelv fõtt, nhny evõkanl zsemlemorzsa A fokhagymt sszezzzuk s az olajon megfuttatjuk. Ha pirulni kezd, hozzadjuk az sszes hozzvalt - a zsemlemorzsa kivtelvel -, s gyenge lngon 10 percig fõzzk. Ezutn belekeverjk a zsemlemorzst, gy a mrts sûrûbb lesz kiss. A marhanyelvet tlra rakjuk, rntjk a mrtst. Melegen tlaljuk, petrezselymes burgonyval.
Manduls stemny Hozzvalk: 4 tojs, 20 + 15 dkg cukor, 10 dkg hmozott, pirtott mandula aprra vgva, 1 citrom reszelt hja A tojsok srgjt keverjk ki 20 dkg cukorral, adjuk hozz 1 tojs felvert habjt, majd a citromhjat s a mandult. ntsk kivajazott vagy stõpaprral blelt tepsibe s langyos stõben 25 percig sssk. Kzben elkszthetjk a stemny tetejt: 15 dkg cukorbl s 4 evõkanl vzbõl szirupot fõznk, egszen addig, amg a kanlrl lecsepegtetve szlakat nem ereszt. Verjk fel a megmaradt hrom tojsfehrjt, s keverjk ssze a mr kihûlt sziruppal. ntsk a stemnyre, tegyk vissza a langyos stõbe, amg a teteje aranybarnr |